Bagværk

Mandelboller med chiafrø

DSC_0016

Jeg er blevet helt hooked på at lave gode og luftige boller, efter jeg havde så stor succes med mine ciabattaboller. Derfor prøvede jeg at lave nogle boller med lidt mere bid i, og lidt mere mættende, og tilsatte derfor lidt havregryn, grofthakkede mandler og chiafrø. Jeg synes selv de blev vildt gode, luftige og stadig med en saftig kerne.
Jeg har desværre ikke en røremaskine hjemme i min lejlighed, og prøvede derfor at lave disse boller udelukkende med dejkrogene der er til en håndmixer. Det virkede fint, men selvfølgelig kunne det have været rart med en røremaskine. Så hvis du har en røremaskine, vil jeg anbefale dig at bruge den, så bliver de lidt mere luftige!

Du skal bruge:

Til 10 store boller

25 g gær
5 dl lunkent vand
1 spsk salt
3 spsk chiafrø
1,5 dl grofthakkede mandler
1 dl havregryn
6 dl hvedemel

Fremgangsmåde:

Opløs gær og salt i vandet. Tilsæt herefter de resterende ingredienser og rør godt sammen. Dejen er meget våd, så selvom du får lyst til at tilsætte lidt mere mel, må du stole på at det nok skal lykkedes alligevel ?

Rør det herefter godt sammen, hvis du har en røremaskine er det optimalt at bruge den, men da jeg udelukkende har min dejkrog på håndmixeren, var det den jeg brugte. Jeg rørte den ca. sammen i 15 min, men hvis du har en røremaskine vil jeg anbefale, at du lader den køre på fuld skrue i ca. 15-20 minutter.

Herefter skal dejen hæve (vigtigt du ikke flytter den over i en ny skål, så slår du noget af luften ud) et lunt sted i minimum 2 timer.

15 min inden de 2 timer er gået, tænder du ovnen på 275 grader varmluft. Bagepladen bollerne skal bages på, skal stå i ovnen og være varm, når bollerne skal bages.

Drys godt med mel på køkkenbordet, og hæld dejen ud herpå. Her er det meget vigtigt at du ikke bare vender bunden i vejret på skålen, du skal ligesom hælde dejen ud, og trække skålen samtidig med at du forsigtigt løsner dejen fra skålen.

Herefter drysser du dejen med en god håndfuld mel. Hvis ikke der kommer ekstra mel på dejen, er det næsten umuligt at få skåret bollerne ud i ordentlige stykker.

Når du skal skære bollerne ud, og dermed ‘forme’ dem, er det vigtigt at have nogle oplagte redskaber, da du ellers kan risikere at slå luften ud af bollerne. Jeg brugte med fordel 2 dejspatler til at skære bollerne ud, og løfte dem over på et stykke bagepapir.

Når alle boller er ‘formet’ og løftet over på bagepapiret bages de i ovnen i ca. 10 minutter midt i ovnen, eller til de har en gylden overflade og lyder hule når du banker på dem underneden.

Så er de klar til at blive serveret! Vildt lækre med de grofthakkede mandler, mums. Velbekomme og held og lykke hvis i kaster jer ud i at bage dem 🙂

DSC_0010

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Your name *

Your website *

Comments *